search

Brief aan Tweede Kamer: ‘Gunnen we onze kinderen een gezonde toekomst?'

Ongezonde voeding is, na roken, de belangrijkste vermijdbare oorzaak van sterfte en verloren gezonde levensjaren. Hoe komt dat? In ons dagelijks leven gaan we uit van een vrije keuze tussen gezonde en ongezonde voeding. Maar dit is onterecht. We worden continu verleid tot ongezond eten en drinken. Overal om ons heen is er veel meer ongezonde voeding te koop dan gezonde voeding. Er wordt ook veel meer reclame voor gemaakt. Het is daardoor ongezond moeilijk om voor gezond voedsel te kiezen. Zeker voor onze kinderen.

De Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie heeft deze maatregelen voorgesteld in een brief aan Tweede Kamerleden, ter voorbereiding op het Leefstijldebat van 8 december 2022. Wij doen met deze brief een oproep aan Staatssecretaris van Ooijen: Help onze kinderen een Gezonde Generatie te worden. Maak de gezonde voedselkeuze goedkoper, toegankelijker en aantrekkelijker.

Maar liefst 25 organisaties en experts uit gezondheidszorg, preventie, lokale overheden en wetenschap hebben deze brief ondertekend. Ook zij vinden dat het tijd wordt om onze voedselomgeving gezonder te maken. De NHV is een van de ondergetekende.